Magnificent Jumaat #6

Jom kongsi ilmu.. 📚
Drp Radio IKIM
Ustaz Pahrol kupas tentang isu LALAI...🤔

Mak aiii.  Macam kena lempang rasanya.
Mula-mula Ustaz kongsi tanda-tanda lalai.  

Antaranya:
1. Kurang membaca Al-Quran
2. Kurang berzikir
3. Lalai dalam solat, kurang ingat pada Allah; tidak fokus, sering terlupa bilangan rakaat, melewatkan solat, kurang solat jemaah
4.  Banyak membuang masa; untuk hiburan
5.  Kurang atau malas berdoa.  Kalau berdoa, tidak ada penghayatan, pakat hafal saja.
6.  Memanjang sibuk dengan urusan dunia; mudah stress
7.  Cara hidupnya menyerupai musuh Islam
8.  Tak berhati-hati dengan perkara yang syubhah dan haram


Ada juga Ustaz sebut; jarak antara hati kita dengan ketenangan, ibarat 'jarak' kita dengan Al-Quran. 
Pesannya, beli Al-Quran guna duit sendiri. 

Pilih ikut citarasa kita.  Cakap dengan Al-Quran tu, kita nak bersahabat dengan dia. 

Kemudian, Ustaz cerita tentang akibat lalai:
1. Kurang semangat nak beribadah, tidak suka baca al-quran
2. 'Bunuh' kebaikan yang kita buat; kita tak nampak berbuat baik itu suatu yang utama
3.Hilang fokus dalam hidup
4.Mudah lesu dan buntu,sentiasa rasa esok masih ada.

Sebab-sebab lalai:
1. Mengulang-ulang dosa kecil sampai jadi kelaziman
2. Berkawan dengan orang-orang yang lalai
3.Berada dalam persekitaran 'rosak' (Contoh: pergaulan bebas dengan bukan muhrim, dedah aurat dan buat maksiat), berada di situ bukan untuk tujuan berdakwah
4. Tidak berzikir
5. Terjerat dalam perancangan-perancangan licik musuh Islam (Contoh: berlebihan dalam mendengar lagu, tonton filem dan rancangan sukan )

Cara-cara untuk atasi:
1.Cari sahabat yang baik
2.Hadiri majlis ilmu
3.Bagun mlm dan solat
4.Banykkan zikir
5.Rajin baca al-quran
6.Bersangka baik dgn org lain.


Bersambung lagi minggu depan, Insya Allah...😊

Pesan tukang catit :
Share lah andai bermanfaat...😘🌹🌹

#jentikjiwa #selfreminder

Kerjaaaa Dong!

Start naik cuti raya, ambik mood dalam beberapa hari nak buat kerja. Lepas dah dapat mood tu terus bertali arus kerja NON STOP 😫

Unit saya ni sayalah satu-satunya staf yang incharge. Baik dari kerja hakiki sebagai setiausaha, uruskan intern student sampailah jadi runner 😂

Bila bagitau colleague, jadi runner mesti diorang tanya "habiss tu kau claim tak?"

Dah tentulah claimmmmm, apa ingat duit minyak, tol tu bayaq pakai ayaq liur kaaa??

Persoalannya bukan sebab claim ke tidokk, tapi kerja yang tak mengikut skop kerja cheq yang sebetulnya..😪

Bila penat sangat tu rasa nak menangis pun ada weii. Tapi selalunya kalau dah tak daya nak buat, saya jadi macam ni laa. Menaip blog ke, lantak pi kerja tu dulu yang penting TAK STRESS! haha. Kalau deadline yang dekat sangat tu memang tak laaa nak pandang sebelah mata, lengah-lengahkan dulu kerja tu. Karang bukan tahap stress je, mau meroyan dibuatnya.

Balik rumah mengadu dengan suami,

"yang, kita penatlah hari ni kerjaa..blablablabla rasa nak pengsan, blablabla, macam nak cuti je esok, blablabla....nak berenti kerjalahh jaga anak je, blablablabla...." 

Lepas tu jawapan suami selalu tak mendorong ke arah menaikkan semangat 😂

"kalau penat tak payah la masak hari ni, biar kita masak / jom makan kat luar je..." 😳


HAHA..bertabahlah dahku. Kontra wehh cara kerja saya dengan suami, ibarat langit dengan bumi.

Suami saya sangattttttt workaholic! Jaranglah dengar dia merungut pasal kerja, kecuali kalau orang buat kerja tak betul atau tak ikut prosedur. Telefon pulak sampai ke weekend tak pernah senyap sebab ada setengah negeri yang kerja on weekend kan.

Kalau ikutkan tempoh kitorang berkhidmat lebih kurang je. Suami dah dua kali dapat APC sepanjang dia bekerja dan sekali sebagai pekerja cemerlang bulanan. 😂 Saya?? Saya cemerlang dihati suami dah la..hahahaha.

#proudwifey bulan depan naik pentas ambik APC pulak. Alhamdulillah, he deserve it!




Beberapa minggu ni memang akan busy. Sebab dapat task baru yang tak pernah saya uruskan sepanjang bekerja. Takpela ambik sebagai cabaran dan ilmu baru. 💪💪 Belum pernah lagi uruskan event yang melibatkan protokol. Mampukah?? Doakan saya berjaya! #prayforqila






Depa Kata

Sejak entry hari raya hari tu saya perasan kekerapan kehadiran sorang visitor yang dulu dok selalu nasihat supaya jauhilah "spying".

Cheq pon dah mintak maaf lah sebelum ni, salah silap sebab perangai #badmouthing #backbiting #spying dan #stalker cheq yang telah melampaui batas tu.

Betol. Bila dah sedar kesilapan kita, mintak maaflah. Tak rugi pon. Kemudian pilihlah jalan bahagia masing-masing.

Lepas mintak maaf kita move on lah. Cakap yang baik-baik. Ingatkan habih dahhh. Tapi awat depa dok spying lagi nih??

Dok kata kita lagu tu dulu tapi tak #practicewhattheypreach . awatnyaaa??

Bak kata depa dululah account ig cheq ni dalam highest ranking visitor di ig nya. Dan dah tentu sekarang bukan lagi highest kan, kan. 

Dah tu yang depa dok highest ranking dalam traffic blog kita ni nak kata apa?? 

Cheq cakap lelebih kang cheq jugak di label mulut jahat, hati busuk, muka hitam, buruk sangka, insecure, tak move on, cakap tak serupa bikin dan segala yang buruk-buruk ja lahh 😂

Bulan baik, hari baik. Redho ja lah orang nak spying ke hapa. Kalau tak redho baik cheq private je macam ritu.

Jadi cheq malas la nak cakap apa. Mungkin depa berminat nak tau perkembangan kita yang tak seberapa ni kot atau suka dengan cerita-cerita kita atau nak mengenali dengan lebih mendalam. ehh banyak sangat atau. Lantak pi sana depa nak dok highest ranking traffic blog cheq ka apa. Selagi tak melampaui batas cheq alu-alukan dengan hamparan karpet merah 😁

Dengan ucapan, "WELCOME TO MY BLOG & HAPPY READING"



p/s : 💆💆💆 pening nak lukis pola baju ni....

Hobi Baru

Sekarang ni tengah kemaruk gila-gila dengan hobi baru. Hobi apa??

MENJAHIT 😂

Iyeeee, hobi baru saya sekarang menjahit. Rupa-rupanya seronok jugak menjahit ni ek, nyesal betul tak belajar dari awal. 

Seronok dapat buat baju sendiri. Puas hati dapat pakai hasil tangan sendiri. kihkih. 

Jumaat lepas, sempat la siapkan sehelai blouse nak pakai pergi open house kekdahnya. Haha. Kemain kan, mentang-mentang dah boleh jahit nak pergi majlis semua nak yang baru sajee 😂 Alaa baru belajar ni jahit yang simple je dulu, yang fesyen-fesyen belum khatam lagi.

Actly ada dua orang cikgu yang ajar. Officemate saya, Kak Nor dengan Kak Ngah saya sendiri yang ajar. Free of charge! Untuk saya je laaa, haha. Request je nak belajar modul baju pattern apa. Untung kat situ la, sebab tak payah keluar yuran pegi belajar. Yang penting minat katanya. Harap-harap bukan hangat-hangat taik ayam la 😜

video
ni masa dua hari sebelum raya, dapat pelepasan balik awal. Singgah la rumah kak ngah. Masa tu dia tengah jahit langsir. Sekali terjebak menjahit baju sendiri. Dapatlah sepasang baju raya lagi. Pakai masa raya kedua. hehe~

Bila dah berjaya siapkan dan puas hati dengan hasil sendiri, tu yang terus jadi kemaruk gila nak menjahit. 




Kain ni lebihan kain MIL saya bagi buat baju raya tahun lepas. Ada balance dua setengah meter lagi. Terfikir nak buat blouse. Nak potong terus atas kain memang tak berapa nak confident lagi. So buat dulu pola. Macam saya suka lebihkan inci dari ukuran asal sendiri. Sebab tak berapa selesa pakai ngam-ngam lagipun kalau badan mengembang sikit still boleh pakai. Kecuali ukuran bahu. Original size 14". 

Belajar buat pola ni dah banyak kali dah, tapi masa tu minat belum mendalam lagi dalam dunia jahitan ni, ecehhh. So ilmu tu hilang dibawa arus kelalaian jela. haha. Mungkin faktor usia membuatkan saya lebih serius sekarang! Ini betol-betol bukan cobaan! 😂😂


video

Jenis baju yang simple tak susah pun nak jahit, berapa jam je boleh siap. Kalau baru belajar macam saya ni makan masa setengah hari jugak la, nak jahit zip sorok kang tak berapa nak tersorok zip dia, kena bukak balik/tindih balik jahitannya 😛 Mujur lah dapat cikgu yang bertabah mengajar anak murid. 

Setakat ni rumah saya memang tak ada mesin jahit. Semua kerja-kerja menjahit saya buat kat rumah kak ngah je. Lagi-lagi kalau hari jumaat, waktu rehat panjang, saya pun panjang langkah la ke rumah dia. Panjang langkah cari ilmu tak pe kannn. hihi.


siap sehelai blouse untuk pergi open house 😂


#ootd dari tepi jelah, tunggu bhai carpet ambik kan carpet yang di ingini. #ootd full eksklusif untuk tontonan ig je, hahaha. bajet sangattt 😝 #adayangmemerati #peminatbarangkali #sisperasanje #kasichancelahhh

Hobi baru ni bertambah-tambah semangat nak teruskan bila ada yang menyokong.

Sebab asyik tengok isteri cerita perihal dunia jahitan dan angan-angan si isteri nak menjahit langsir lah, jahit baju anak-anak lah. Maka semalam suami ajak survey sebuah mesin jahit 😂 Walaupun perkataan "survey" dulu la, tetap membuat isteri bersemangat. Haha.

Kelmarin dapat hadiah carpet, pun dah bahagia macam dapat emas selautan. hahaha. 

Mesin jahit ni memang kena survey dulu, tanya pada yang pakar. Bolehlah start menabung dah. Ada few model dan brand yang dah berkenan dihati. 


p/s : kerja part time sekarang ni, jadi assistant pada kak ngah untuk semua tempahan baju. bolehlah kot kumpul modal. Ada siapa yang berminat ke dengan custom made?? #testmarket













Eid 2017

Assalamualaikum...

Walaupun dah masuk 10 Syawal, belum terlambat lagi kan nak ucap Selamat Hari Raya Aidilfitri, Minal 'Aidin Wal Faizin.

Masih mood raya lagi ke dah mood bekerja?

Saya tengah seru mood bekerja ni. Lama sangat cuti jadi liat sikit nak mula..

Seronok cuti panjang..tapi seronok lagi cuti bersalin, ehh 😁 #prayforme

Tahun ni turn beraya sebelah suami dulu. Jadi macam biasalah banyak #teamraya .

#teamrayakualalumpur
Pagi raya baru gerak balik ke Wangsa Maju. Putrajaya-Wangsa Maju tak sempat nak feeling 'perjalanan jauh tak ku rasa kerna hati ku melonjak sama....' 😂 dekat bebenor. Plan asalnya nak bermalam kat rumah mama dengan ayah tapi last minit suami cakap balik pagi raya pulak. Tak merasa la suasana persiapan raya. Mana tau kot-kot mama nak suruh masak rendang ke, cheq dah hebat masak rendang. Masak kari?? Alahhh petik jari je #gigihbelajar 🙊 tapi jangan suruh anyam ketupat, takut nanti jadi tikar pulak #cheqbelumkhatamanyamketupat

First raya tu tak kemana pun, spent time dengan family, makan, sembang, makan, sembang, terbongkang, 😁 bergambar pun tak sempat. Gigih lahh dahku pikul dslr, tripod, gopro, monopod. Sudahnya satu gambar pun tak ambik. Ada la dua tiga ketul gambar dari handphone je. Kira tak de gambar yang proper lah 😓 Mula-mula nak stay rumah mama ayah sampai malam, konon nyaaa lah. Nak tunggu adik dia habis kerja, sesi bermaafan dengan adiknya dan sesi menyerahkan duit raya untuk anak buah. Tau jela suami dahku itu, berubah-ubah pendiriannya. Lepas zohor, lepak-lepak kejap lepastu dia terus ajak gerak ke sendayan pulak #rumahmakkiteww


#teamrayanismilan
sepatutnya raya kedua baru balik ke sendayan. tapi memandangkan dah plan raya kedua tu nak ke muar, nak ke melaka itu yang tukar plan raya pertama dengan both side. Kalau banyak sangat tempat nak pergi raya kedua tu memang tak sempatlahh. Padahal pagi raya tu dah call emak bagtau balik raya kedua, suruh simpankan ketupat, lodeh, sambal tumis, sate goreng segala. hahaha. Mak pun dengan semangatnya frozenkan bahagian anak kesayangan beliau ni #ilebiumak. Dah sampai guard house depan rumah mak, baru call cakap nak balik raya sana. 🙊

Sampai pun dah petang, tak sempat nak jumpa abang saya. Ohh tahun ni semua raya dengan emak kecuali saya dengan kak ngah #turnmertua . Tapi abang saya pun biasanya raya pertama dengan both side, family sendiri dan family mertua. Kekdahnya mertua dia pun orang selayang je. Jodoh dekat-dekat belaka.

Tahun ni mak tak balik tangkak. So masing-masing gerak sendiri jela tanpa mak. Abang dengan adik perempuan saya balik ke Kuala Kangsar raya kedua, kampung arwah ayah. Dua orang adik lelaki pulak raya keempat dah start kerja. Kak ngah pulak sampai raya keempat dekat Kuala Selangor, raya kelima baru balik beraya dengan mak. Saya pulak dah plan nak stay melaka sampai raya kelima 😂

Alhamdulillah dapat jugak spent time dengan mak raya pertama tu. Lepas maghrib balik ke putrajaya balik. Baru nak packing kain baju balik kampung.


#teamrayamelaka
memang dah agak dah traffic raya kedua macam siput. Tersengguk-sengguk kereta, meter pun tak lebih 40kmj. Keluar je dari tol bangi terus stuck 😅 Gerak dalam pukul 10 pagi, singgah breakfast dulu area bangi, dekat pukul 5 baru sampai muar. Nak berhenti r&r memang tak boleh, jem kot. Sudahnya niat jamak jelah. Muar ni rumah kawan kitorang, saja datang beraya. Mak suruh singgah tangkak, rumah sedara mara tapi memandangkan dah petang sangat memang tak pergilah 🙈 dalam sejam dekat muar terus gerak ke melaka pulak.

Lagi pun ayah mertua dah banyak kali call, risau kitorang tak sampai-sampai lagi gamaknya, padahal gerak pagi. haha. Muar-Melaka tak jauh pun. Cadangnya sampai melaka nak cari hotel dulu. Macam biasa lah time raya ni rumah full, siapa balik lambat pandai-pandailah cari tempat nak tido 😂 Tahun ni suami tak booking hotel awal-awal, ambik risiko nak walk in aje katanyaaa 😕 cehh!

Masuk je area klebang (tempat hotel biasa kitorang duduk) ayah call bagitau tak payah book hotel, ada bilik kosong kat kampung. Fuhh jimat bajet hotel patharitigamalam. hahaha.. Jadi bermalam lah kami di rumah awe (nenek kepada suami sebelah ayah). Awe pun dah tak berapa kuat sangat, tapi gigih jugak la dia duduk nak bersembang. Seronok tengok cucu cicit balik ramai-ramai.

Beraya kat melaka pun kitorang gerak sendiri je pergi rumah sedara mara. Ada yang sempat pergi dengan mama, mana yang tak sempat kitorang pergi sendiri je. Mama pun kena balik kl awal sebab jaga anak orang, mana yang parents tak dapat cuti lama tu hari Rabu dah start hantar. Takpelah, asalkan dapat jugak beraya.


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Persiapan Raya;

Semua baju beli ready made je. Tahun ni sepatutnya tema mint green tapi susah pulak nak cari warna dan saiz untuk anak-anak. Kitorang start cari baju anak-anak minggu kedua puasa. Pusing area bangi sampai ke kajang mencari baju. Non hadoo warna yang di kehendaki. Nak ke KL memang mintak mahaplahh, tak kuasa nak pening-pening cari baju. Kalau tak de, kita tukar plan jelah warna lain. Last-last dapatlah baju yang ada saiz untuk kedua-dua anak bujang, warna je lain. It's okey 😘

Baju casual anak-anak sebelum puasa dah selesai. Masa padini sales hari tu dapatlah rembat baju diorang. Tak banyak, dapatlah 3 persalinan sorang. Jadilahhh. Makpak kau bukan jutawan!

Siap baju anak-anak, misi mencari baju si ayah pulak. Yang ni rasa nak meninggal mencari! Konon nak cari warna yang lebih kurang dengan anak, kira lain sikit takpe janji matching. Tapiiiii, pfttttt!

Malas nak cerita banyak. Teori orang lelaki kalau shopping doplohminit tu memanglahhh tak boleh pakai hokey! Misi mencari baju suami aje makan masa 4 hari. Bukan 4 jam tau, 4 hari di ulangi 😭😭 Nasiblah hari ke empat tu jumpa jugak. Wuuuwuuu..

Selesai part suami dan anak-anak, barulah turn saya pulak. Kalau ikutkan nak pegi sendiri je shopping. Tapi suami offer nak belanja baju raya, tudung raya, kasut raya, handbag raya, maka i angkutlah sekali banker i tu. Hahahaha. 💸 Itu offline punya shopping, yang online dia tak tau 🙈 Rambang mata cheq dok mengadap zalora punya website.

ini jela gambar raya kami sekeluarga tahun ni, jenuh tau mak pikul dslr. last-last gambar handphone jugak dapat ambik seisi keluarga. 💆





on the way nak ke sendayan. Mujur raya pertama tu traffic clear. Orang belum start keluar jalan raya lagi kott 😁


Raya kedua, putrajaya-muar-melaka. Sendu muka suami menghadap traffic slow. Anak-anak tido kat belakang, kasi chance mak nak selpie. By the way, baju raya kedua ni saya jahit sendiri, sehari sebelum raya. Kain sponsor MIL masa raya tahun lepas, lepas setahun baru siap jadi baju. haha. For the first time di usia 31 tahun, hahahaha. Achievement unlocked 😂 Alaa, baju kurung moden je, #ootd kat instagram. Next target, jait baju suami dan anak-anak #prayforme. Walaupun jem, panas, berlemuih yang penting kulit i maintain glowing okey. Rahsianya 1 minute miracle foundation jeee #1mmf #sayapakai #sayajual. Boleh usha instagram @kaelabeauty.co . Sempattt promote, hahaha 😂

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Stay melaka 4hari, cadangnya nak bawak anak-anak berjalan ke A'famosa Resort dengan Melaka Wonderland. Tapi memikirkan cuti umum ni, confirmlah penuh dengan umat manusia. So kitorang postpone niat tu dilain masa. Jalan tempat biasa jelah ye anak-anak. Setiap kali balik kampung, tempat tu lah yang tak pernah missed 😂

anak bujang kita dah pandai ambik kan gambar. Hmm lepas ni makin galak lah mak kau bergambar 🙈

OP - by AmmarZahin, untuk tempahan sila hubungi mak dia 💕




tak dapat terjun dalam air, berenang-renang ditepian pantai pun jadilah. Seronok berguling atas pasir 💆💆 Takpe, setahun sekali.





seminggu duduk kampung, tak taulah berapa kilo bertambah. Belum timbang lagi. So tak tau berapa berat pasca raya. Last hari tu 45kg. Hopefully naik 4kg lagi 😁 Tempat wajib pegi, barkat roti john. Menu wajib order, roti john sardin dengan ayam golek. Bergolek-golek dalam perutku. Mee Besen Ori, first time try. Not bad. Boleh pergi lagi nanti. Portion mee besen saiz S banyak macam makan 4-5 orang. Sudahnya lakibini macam ular sawa lepas paksa diri menghabiskan! 


hadiah raya, macam mana entah tido sampai jatuh katil. Sudahnya lebam tang kening, hidung dengan pipi. Siann baby mak ni 😅

Tiap kali balik kampung, suka sangat breakfast kat luar. Sebab feel makan kat kedai kopi kampung ni lain sikit. Selera jadi luar biasa sikit, haha, lepas tu lepak tepi pantai sampai matahari terpacak atas kepala. 





Sebelum pulang ke pangkal jalan, ajaklah suami singgah freeport A'famosa kejap dengan alasan nak mencari seluar jean 😂 Entah 'jean' apa yang merasuk, semuanya tak berkenan dihati. Haha. 


Maka tamatlah percutian raya kami. 







p/s : ada beberapa kejadian yang buat kami ralat, terkilan dan berdosa sangat raya tahun ni. Next entry, hopefully dapat jadi pengajaran pd diri sendiri di masa akan datang. 😔