Posts

Showing posts from August, 2016

Amarah

Sejujurnya saya ni bukanlah seorang yang cepat marah atau melenting..
Ada ketikanya bila keadaan terlalu menekan tu yang buat saya kadang-kadang lupa diri. Yela bila otak tengah serabut, jiwa tengah gundah, badan tengah penat time macam ni la syaitonirojim senang menghasut akal fikiran serta jiwa dan raga..
Sebagai seorang mak contohnya laa.
Tau jela bila budak tengah membesar ni, tahap kesabaran kena tebal. Nak melayan tantrum, nak memujuk, nak kena jadi clown, nak perah otak cari idea bernas mengembalikan mood anak. Saya memang respect habis la emak-emak yang menjaga dan mendidik sendiri anak-anak. Mungkin sebab tu saya di takdirkan untuk menjadi ibu bekerjaya 😂😂 kurang kesabaran kekdahnya. Ada masanya memang kemarahan tu tak dapat dibendung. Lepas dah marah mula la menyesal tak sudah sampai menangis di bucu meja.
Kalau konflik kat tempat kerja pulak..

Dari pengalaman saya masa ada konflik kat ofis dulu. Ada sikit la salah faham antara salah sorang colleague. Kitorang masing-masi…

hati

"Hati tanpa benci membentuk jiwa yang tenang dan damai...."

Ketahuilah sekiranya kita berasa iri tanpa sebab, annoying tanpa alasan terhadap orang lain, walaupun perbuatannya tidak kena mengena dengan kita. itu tandanya kita sedang sakit.

mood serius.

to see ugliness in others people is the reflection of the ugliness in our own heart.

sentiasa nampak diri sendiri lebih perfect! - "alaaa dia tu buat baik nak perhatian jeee"

asyik nak menyampah je tengok orang lain. - "sebok je nak plagiat cara haku, tak reti ada style sendiri lerr tu.." #kaupungooglejekakoii #copyfromoneitsplagiarismcopyfromtwoitsresearch

benci - "no reason" #takdealasankukuh #sajenakbenci .. -__-"

hati kita ni, Allah yang pegang, Allah jugak yang berkuasa untuk membolak balik kan. Kalau kita tak jaga hubungan dengan Allah, dah tentu hubungan sesama manusia pun kita tak jaga.

Macam mana nak merawat hati yang sakit?? jom cabar diri untuk perbaiki..

Seek the higher healer. Al…