Posts

Showing posts from June, 2015

Bahagi kasih..

Image
Assalamualaikum..

Tengah duduk-duduk termenung memikirkan esok sahur nak masak apa ni..haha. teringat masa disahkan pregnant kali kedua yakni mengandungkan si anas.sebab masa puasa tahun lepas sebenarnya dah mengandung tapi tak tau.emak nak fefeeling throwback kejap pepetang ni..
Masa bulan puasa tahun lepas ada jugak la tinggal puasa sebab period..sesiapa yang rajin follow baca blog aku tau la yang aku tak period dekat setahun lebih lepas bersalinkan ammar.kiranya tahun lepas aku datang period lebih kurang 2-3 kali je sebelum aku pregnant balik.memang tak expect langsung kot pregnant..lagipun secara jujurnya aku mengaku waktu tu belum ready lagi nak menambah cahaya mata.ye!aku terlalu obses dengan goal untuk complete kan penyusuan ammar selama dua tahun. Tapi perancangan kita tak dapat menandingi perancangan Allah. Dan sebaik-baik perancang adalah Allah..kena ingat tu sampai bila-bila.
Sampai la lepas raya.aku dok renyah gila kot.pergi panjat bukit ladang teh la, terloncat sana sini…

Ramadhan & Penyusuan #tahunke3

Image
Assalamualaikum..
Ramadhan & Penyusuan..kalau sesiapa yang sudi baca blog aku ni, mesti tau kan setiap tahun, lepas ada anak la. Aku selalu cerita pasal penyusuan dalam bulan puasa.
Alhamdulillah, tahun ni tahun ketiga masih meneruskan rutin menyusukan anak di bulan puasa. InshaAllah kalau di izinkan Allah dapat la puasa penuh lagi tahun ni macam tahun-tahun sudah. 2012, dapat puasa penuh sebab pregnant kan ammar, 2013 dapat lagi puasa penuh sebab menyusukan ammar (tak period selama setahun lebih), 2014 tak dapat penuh sebab period tapi tak tau masa tu pregnantkan anas rupanya..hewhew, 2015 kalau tak ada halangan dan diberi kesihatan yang baik InshaAllah penuh.. :D
Ada beza puasa sambil breastfeed kali ni..kalau dulu, masa bulan puasa ammar dah 7 bulan dan dah start makan solid food. Lagipun tak terasa sangat sebab siang ammar dekat taska so takde direct feed. Cuma aktiviti mengepam kat ofis je. Bagi aku directfeed buat kita lagi cepat lapar, haus, penat segala dari kita mengepam…