Posts

Showing posts from September, 2012

MGTT

Image
seperti yang telah termaktub dalam entry lepas, di mana kegagalan mengawal berat badan di minggu kedoploh lapan telah menyebabkan diri ni terpaksa membuat appionment kali kedua untuk MGTT.
apa tu MGTT?? kalau ibu-ibu mengandung sebelum ni mesti dah tau. kan, kan.. untuk yang pertama kali macam aku ni harus la terpinga-pinga kejap. tak tau apa kejadah mentanag MGTT tu -__- terus laju-laju google cari info kesihatan masa pregnant.
MGTT, stand for Modified Glucose Tolerance Test. alaa senang cite dan mudah difahami orang panggil "minum air gula". apa nak suspen-suspen sangat pakai istilah sains bagai u__u selalunya, test ni untuk ibu-ibu yang ada sejarah diabetics dalam keluarga atau ibu-ibu yang pernah kena diabetes masa pregnant sebelum ni atau ibu-ibu yang pernah melahirkan baby besar. errr, aku tak de sejarah untuk semua faktor di atas.
faktor yang membuatkan aku terjebak untuk buat test ni disebabkan berat badan aku naik 5kg dalam masa sebulan..haaa, kau hado?? sejarah te…

Kawal Berat Badan

Image
masalah ke kalau ibu mengandung naik berat badan berkilo-kilo?? salah ke?? salah ke?? emotional tiba-tiba -__-
semalam pergi checkup. pergi sorang-sorang tanpa ditemani suami tercinta. pasrah sebab ofis masing-masing terpisah antara daerah. kesian nak paksa suami balik meredah panas terik. jadi isteri yang berperikemanusiaan tiba-tiba ;p
alkisahnya. sampai klinik, berebut parking, ambik nombor giliran, tinjau-tinjau seat kosong sebab ramai bapa-bapa mengandung yang perlukan seat dari ibu-ibu mengandung. emotional lagi. 
bila sampai giliran, pergi timbang berat badan dulu. terbeliak mata, naik lima kilo. biar betul?? gosok mata sepuluh kali, lap cermin mata sepuluh kali. angka tetap sama. nurse terkejut beruk jugak. timbang kali kedua, masih berat yang sama. nurse terus catat dalam buku. pasrah lagi. hewhewhew :| terus dikenakan diet rendah karbohidrat dan lebihkan protin serta sayur-sayuran dan juga buah-buahan.
balik, bagitau suami. kena bebel lapanratuspatplohdua patah perkataan. m…